I&A - zawieszony
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 795
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 20:11, 10 Kwi 2007 Temat postu: Żywienie azjaty |
|
|
E.N.Myczko , W.A.Bieleńkij dla jednej z rosyjskich Hodowli azjatów.
Wielu właścicieli Azjatów narzeka że ich psy mało jedzą.
W większości przypadków, Azjata je tyle, ile jest mu konieczne.!!!
Nie trzeba go zmuszać żeby jadł więcej. , gdyż jedzą one dokładnie tyle ile zostało ustalone przez naturę dla ich organizmu.
Duży ciężar u poszczególnych osobników to właściwość ciężkiego a w szczególności, limfatycznego typu konstrukcji i nie powstaje z przejadania się.
PODSTAWOWE PRODUKTY.
MIĘSO: wszystkie rodzaje mięs, najlepiej z jak najmłodszych sztuk.
jagnięcina,( ewent. nie tłusta baranina), koźlina, konina, wołowina
( wszystko razem z kośćmi)
UWAGA: wołowiny nie podawać szczeniakom- ODWAPNIA !!!
SUBSTYTUTY: NR.1) rąbanka, żołądki bydła rogatego, śledziona, serce, wątroba, płuca, przełyki, nerki , okrawki, ścięgna
SUBSTYTUTY NR.2 głowy bydlęce, mostek, chrzęstna łopatka, nogi kurze.
KASZE :
płatki ryżowe, kasza gryczana, fasola mamut, mąka gryczana, kasza kukurydziana, kasze pszenne( oprócz manny) , kasza jaglana,
Z kasz przygotowuje się mieszankę w zależności od dostępności , najlepiej z min. trzech rodzajów kasz.
JARZYNY I OWOCE (surowe):
Marchew, dynia, kabaczek, jabłka, brukiew, czarna rzepa, czerwone buraki , buraki pastewne.
ZIELENINA :
Zioła jadalne i nać warzyw ogrodowych.
GROCH. Szlifowany lub nie łuskany.
PRZETWORY MLECZNE
Kefir, zsiadłe mleko, twaróg, jogurt , serwatka bogata w wapń.( wiele azjatów nie toleruje surowego mleka)
Trzeba pamiętać że:
twaróg posiada dużo fosforu i przy jego podawaniu niezbędne jest dodatkowe podawanie wapna, jak również że bogatym w wapno , bardzo wartościowym produktem mlecznym jest SERWATKA!
DODATKI:
Olej nie rafinowany, jaja, sól, otręby, mąka żytnia ( chleb żytni ) orzechy włoskie ( mielone),
Suszone liście malin i pokrzywy.
Na specjalne zalecenie Weterynarza: Witaminy i mieszanki mineralne, morska kapusta.
ZAMIENNIKI:
Mięso/ ryba morska = 1 / 2 ( ale nie częściej niż dwa razy w tygodniu.)
Mięso/ twaróg = 1 /1
Mięso/ jogurt = 1 / 6
Mięso/ substytuty 2) = 1 / 3
Twaróg /jogurt = 1/ 6
Twaróg / mleko = 1 /4 ( mleka używać tylko do przygotowania twarogu, nie podawać mleka surowego)
Kefir / jogurt = 1 / 2
|
|