|
Owczarek środkowoazjatycki - Central Asian Ovtcharka CAO Grupa i inne rasy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sari Sokolnicka Dolina
Zaufany Użytkownik
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 21:05, 18 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
..
Ostatnio zmieniony przez Sari Sokolnicka Dolina dnia Wto 22:48, 26 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
MOGUL
Forumowy ekspert
|
Wysłany: Czw 11:21, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
i jeszcze ze strony : [link widoczny dla zalogowanych]
kopalni wiedzy o różnorodności typów
zamieszczono jako PSY UZBEKISTANU - jednak w odnosnikach do poszczegolnych zdjęć zaznaczone jest ich pochodzenie - lub TYP jak np:
TADŻYKI
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
Turkmen-
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
pure turkmen -
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
Kazakchstan-
[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
i wreszcie -Uzbekistan
[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez MOGUL dnia Nie 11:07, 09 Wrz 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rosomak
Forumowy znawca
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Aleksandrów -> Burzenin
|
Wysłany: Czw 16:34, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
No ładnie to usystematyzowałaś, nawet taki psi dyslektyk jak ja widzi różnicy
Ten mi jakoś do Azjaty nie pasuję....., hartowaty jakiś....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
MOGUL
Forumowy ekspert
|
Wysłany: Czw 16:59, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
rosomak napisał: | No ładnie to usystematyzowałaś, nawet taki psi dyslektyk jak ja widzi różnicy
Ten mi jakoś do Azjaty nie pasuję....., hartowaty jakiś.... |
Dla mnie to krzyżówka z owcą
albo czabani źle dobrali typy ?
Ostatnio zmieniony przez MOGUL dnia Czw 17:08, 23 Sie 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rosomak
Forumowy znawca
|
Wysłany: Czw 17:05, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
MOGUL napisał: | rosomak napisał: | No ładnie to usystematyzowałaś, nawet taki psi dyslektyk jak ja widzi różnicy
Ten mi jakoś do Azjaty nie pasuję....., hartowaty jakiś.... |
Dla mnie krzyżówka z owcą albo czabani źle dobrali typy ? |
Szczególnie ta krzyżówka z owcą...
Reszta pęęęękna, muszę pooglądać i sobie po porównywać, może nareszcie będę wiedział który typ jest w moim typie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
MOGUL
Forumowy ekspert
|
Wysłany: Czw 17:17, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Sa głowy :, ceglaste, końskie, lwie, niedźwiedzie, i BARANIE :
Ostatnio zmieniony przez MOGUL dnia Pią 22:06, 19 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rosomak
Forumowy znawca
|
Wysłany: Czw 17:26, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
MOGUL napisał: | Sa głowy :, ceglaste, końskie, lwie, niedźwiedzie, i BARANA :
[link widoczny dla zalogowanych] |
Małgosiu co się stało Ty zawsze taka poważna a tu takie poczucie humoru.....i to na temat Azjaty .
Gratuluję rozluźnienie Nawet mu pasuje, taka sportowa odmiana barana
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
MOGUL
Forumowy ekspert
|
Wysłany: Czw 17:47, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Grzesiu - dla mnie mieć głowę BARANA , to nic śmiesznego -
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rosomak
Forumowy znawca
|
Wysłany: Czw 19:20, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
MOGUL napisał: | Grzesiu - dla mnie mieć głowę BARANA , to nic śmiesznego - |
Mogłem się domyślać że nie każdemu wolno z poważnego Azjaty żartować, właśnie dostałem po łapach , a to przecież nie ja mu rogi dorysowałem ale co tam nie będę się czepiał i tak się uśmiałem czy mi wolno czy nie .
Gdybym wybrał coś z Uzbeków....
Coś z Kazachów.....
Coś z Turkmenów.....
I może taki Kirgizki Tobiet....
Wszystko psy mocne, pięknie zbudowane ale różnice w budowie jak dla mnie nie wielkie, jak tu rozrużnić typ.....no niby są jakieś różnice...ale gdyby je poprzestawiać w typach to chyba tylko dla fachowca .....no chyba największa różnica w umaszczeniu .....no głowy jeszcze się trochę różnią.....ja się poddaję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
MOGUL
Forumowy ekspert
|
Wysłany: Czw 20:35, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
rosomak napisał: | MOGUL napisał: | Grzesiu - dla mnie mieć głowę BARANA , to nic śmiesznego - |
Mogłem się domyślać że nie każdemu wolno z poważnego Azjaty żartować, właśnie dostałem po łapach , a to przecież nie ja mu rogi dorysowałem ale co tam nie będę się czepiał i tak się uśmiałem czy mi wolno czy nie . |
Wcale nie to mialam na myśli , oczywiście że możesz się śmiać - ale to Ty masz poczucie humoru , dorysowałam rogi , żeby było latwiej zrozumieć podobieństwo , rysunki są jednoznaczniejsze niż słowa - no i zrozumiałe w każdym języku ?
Cytat: |
Gdybym wybrał coś z Uzbeków....
Coś z Kazachów.....
Coś z Turkmenów.....
I może taki Kirgizki Tobiet....
Wszystko psy mocne, pięknie zbudowane ale różnice w budowie jak dla mnie nie wielkie, jak tu rozrużnić typ.....no niby są jakieś różnice...ale gdyby je poprzestawiać w typach to chyba tylko dla fachowca .....no chyba największa różnica w umaszczeniu .....no głowy jeszcze się trochę różnią.....ja się poddaję |
Bardzo dziękuję za zainteresowanie ---- fajne psy !!! Z wyrazem ....
Tych które wybrales ja bym zaadoptowała pierwszego , UZBEKA i ostatniego Tobieta -KIRGIZA-
Ale najciekawsze jest to że trudno mówić o konkretnych typach w jednym regionie, bo jak moemy zauważyć w każdym z nich , są takie i siakie - widać to przemieszanie z powodu historycznych migracji psów wraz z ludnością - najbardziej chyba rozpoznawalne są tadżyki - i turkmeńskie .....?
I nie poddawaj się - przyjemnie jest pomarzyć - a głowy maja faktycznie różne ale głowa ma swój odpowiednik w budowie - mocna szeroka szczęka i atletyczna budowa- z krotszą sierścia - dogowata.....
Ostatnio zmieniony przez MOGUL dnia Pią 7:42, 24 Sie 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
MOGUL
Forumowy ekspert
|
Wysłany: Czw 21:44, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
kupuję tego : przywieźli go wczoraj z KIRGIZJI ----
[link widoczny dla zalogowanych]albo tego UZBEKA -[link widoczny dla zalogowanych]
Są z różnych Krajów a jak podobne ?
Ostatnio zmieniony przez MOGUL dnia Pią 7:38, 24 Sie 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
rosomak
Forumowy znawca
|
Wysłany: Czw 23:46, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
MOGUL napisał: | kupuję tego : przywieźli mi go wczoraj z KIRGIZJI ----
[link widoczny dla zalogowanych]albo tego UZBEKA -[link widoczny dla zalogowanych]
Są z różnych Krajów a jak podobne w typie ? |
Tutaj można by się pokusić o stwierdzenie że to ten sam pies , nawet właściciel podobny , też mu się przyglądałem ale chciałem wybrać dla przykładu tylko po jednym.
To taka fajna cecha Azjaty, to że trudno wyodrębnić tego jedynego ....właściwego....nie da się go pomierzyć poważyć policzyć ...porównać do wzorca...to taki pies legenda...duch Azji .
Można dyskutować godzinami i nigdy nikt nie powie że jego najpiękniejszy i jedyny.....każdy znajdzie psa dla siebie, bo różne w typach, w charakterze..., żeby jeszcze udało się zachować i utrzymać te różna typy w hodowli, czasami mam wrażenie że za bardzo chcemy zrobić tego doskonałego a tym samym wszystko wymieszać. Stąd bardzo mi się podoba to o czym już kiedyś pisałaś, czyli o specjalizacji w hodowli.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
MOGUL
Forumowy ekspert
|
Wysłany: Pią 7:14, 24 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
[quote="rosomak"] MOGUL napisał: | kupuję tego : przywieźli mi go wczoraj z KIRGIZJI ----
Są z różnych Krajów a jak podobne w typie ? |
rosomak napisał: |
Tutaj można by się pokusić o stwierdzenie że to ten sam pies , nawet właściciel podobny , też mu się przyglądałem ale chciałem wybrać dla przykładu tylko po jednym. . |
Zupełnie możliwe - pies tak wyrazisty że trudno o drugiego takiego samego , a własciciel faktycznie podobny , może zgodnie z tradycją przesiedlił się wraz ze stadem do Uzbekistanu ?
Albo prozaicznie - pies przyjechał na Wystawę do Kirgizji , /stąd zdjęcie w samochodzie / a podpis Kraju na fotce dotyczy miejsca jej wykonania a nie pochodzenia psa ?
A widziałeś zdjęcie tego szczeniaka ? to pewnie po nim i byl na sprzedaż ?
rosomak napisał: |
To taka fajna cecha Azjaty, to, że ,
" trudno wyodrębnić tego jedynego ....właściwego....nie da się go pomierzyć poważyć policzyć ...porównać do wzorca.
..to taki pies legenda...duch Azji .
Można dyskutować godzinami i nigdy nikt nie powie że jego najpiękniejszy i jedyny....
...każdy znajdzie psa dla siebie, bo różne w typach, w charakterze..., żeby jeszcze udało się zachować i utrzymać te różna typy w hodowli,
czasami mam wrażenie że za bardzo chcemy zrobić tego doskonałego a tym samym wszystko wymieszać.
Stąd bardzo mi się podoba to o czym już kiedyś pisałaś, czyli o specjalizacji w hodowli. / cyt. G.Rosomak / |
Mnie tez się bardzo podoba jak to ująłeś - tak od serca i ze zrozumieniem , czy mogę sobie zarezerwować prawa do publikacji tego tekstu na mojej nowej stronie internetowej ?
Może dlatego że trudno wybrać tego najpiękniejszego , niektórzy z większymi ambicjami nie mogą się powstrzymać w dokupywaniu coraz to nowych egzemplarzy ?
Ostatnio zmieniony przez MOGUL dnia Sob 21:32, 25 Sie 2007, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
MOGUL
Forumowy ekspert
|
Wysłany: Pią 10:12, 24 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych] i Goliat-[link widoczny dla zalogowanych]
EZON -i jego potomki-
[link widoczny dla zalogowanych]1)[link widoczny dla zalogowanych]2)[link widoczny dla zalogowanych]3)[link widoczny dla zalogowanych]
1) na foto : LOLA corka Ezona i Magdy S.G. Rodgers
2) na foto : BOMBER syn Ezona i Medeya S.G. Rodgers
W obu przypadkach kryć Ezona matkami były miotowe siostry , Magda i Medeya.SG.Rodgers, a potomstwo odziedziczyło bardzo mocne kufy , rzadko spotykane w innych skojarzeniach Ezona -
3) na foto : Goliat Baju-Baj , syn Mogul i BOMBERA który przekazał takie kufy tylko z MOGUL .
Ostatnio zmieniony przez MOGUL dnia Wto 18:37, 28 Sie 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
MOGUL
Forumowy ekspert
|
Wysłany: Nie 23:06, 26 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
różne typy turkmeńskich AŁABAJOW - z TURKMENII - oczywiście
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|